Alışveriş sepetiniz boş!
Kaktüs ve Succulent Bakımı
Kaktüs ve Sukulentler çok geniş çeşit ve enteresan formlarıyla diğer bitki gruplarından ayrılır. Ayrıca evde ve işyerinde bunları bulundurmak ve bakmak çok dinlendirici de bir hobidir.Özellikle Kaktüsler radyasyon emici bitkilerdir bu yüzden de yaşadığınız yerlerde bir-iki kaktüs bulundurulmasında fayda vardır. Evinizdeki ve koleksiyonunuzdaki Kaktüs ve Sukulentlerin bozulmaması için aşağıdaki kısa bilgilere ve ürünlerimizin altındaki açıklama kısımlarına göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz :)
Işık Durumu
Kaktüsler güneş alan sukulentler ise güneşli veya aydınlık yerler isterler. Gün ışığı almayan ortamlarda bitkileriniz ışığa doğru uzayarak deforme olacaktır.
Sulama
Kaktüs ve sukulentlerinizi sularken azar-azar 3-4 defa su verin, toprak kuru olduğu için ilk 1-2 sefer de toprak ıslanmadan su saksının altından akıp gideceği için bitkiniz su alamayıp bir süre sonra bozulacaktır. İyice suyunu çeken toprak bitkilerinizi 7-10 gün idare edecektir.
Kaktüsler yapraksız olduğu için az, sukulentler ise biraz daha fazla sulanabilir. Kaktüsler yaz aylarında 7-10 günde bir sulanabilirler. Bitkiler büyüdükçe susuzluğa karşı daha dayanıklı olurlar. Kış aylarında ısıtmalı alanlarda ise 12-15 günde bir soğuk ortamlarda ise çok seyrek sulanabilir.
Sukulentler kaktüslere göre biraz daha fazla sulanabilirler, çoğu susuz kaldığında yapraklarında sararma veya pörsüme ile size su istediğini söyler, çok dikkatli takip etmek de fayda var.
Besin İhtiyacı
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Basitçe Azot bitkide yaprak gelişimini Fosfor bol çiçek ve canlı renkleri ve Potas'da kök gelişimi ve kış şartlarına dayanıklılık sağlar. Fosforu ilkbahar ve yaz aylarında Potası ise yaz sonu ve sonbahar başında kullanabilirsiniz. Aşırı gübre kullanımı tavsiye edilmez.
Üretim
Kaktüsler genelde tohum ve yavru ayırma yöntemiyle üretilirken sukulentler bu yöntemlere ek olarak sıkça yapraktan ve çelik alma yöntemiyle üretilirler.
Tohumdan çıkan yavru kaktüsler ve sukulentler yetişkinlerinin aksine fazla neme ihtiyaç duyarlar. Tohum çimlendirmek oldukça kolay olmasına rağmen çimlenen tohumları yetişkin bitki boyutuna ulaştırmak oldukça zordur.
Saksı İhtiyacı
Kaktüsler ve sukulentler genelde çok büyük ve çok derin saksı sevmezler. Bitkiniz le orantılı olan ve derinliği az olan kaplar idealdir. Kaplarınızın altlarında delik olması iyidir ama deliksiz seramik tarzı bir kap kullanacaksanız altına 1-2 parmak (drenaj olarak) volkanik tüf veya ince çakıl koymanız önerilir.
Bitkileriniz saksıyı kapladığında saksı değiştirin ve sadece biraz büyüğüne aktarın. Saksı değişimi için en iyi zaman ilkbahar yaz ayları olmasına rağmen dikkatlice kök kalıbını dağıtmadan tüm aylarda da saksı değişimi yapılabilir. Kaktüslere saksı değişiminden sonra 7-10 gün su vermemek gerekirken sukulentler sulanabilir.
Toprak İhtiyacı
Kaktüsler de sukulentler de çok geçirgen yumuşak karışımlar isterler. Ağır bahçe toprakları ve içine kum katılmış karışımlar iyi sonuç vermez.
Basitçe torf, cocopeat (öğütülmüş hindistan cevizi kabuğu), volkanik tüf (curuf), Azotu çok az Fosfor ve Potası daha fazla olan suni gübre (hayvan gübresi veya solucan gübresi de olabilir) ve az miktarda volkanik tüf tozu ile karışım hazırlayabilirsiniz. Toprak karışımını dikimden önce hafifçe nemlendirmek de fayda vardır.